Ariëns Prijs voor Diaconie 2022

PublieksPrijsDit najaar wordt voor de zevende keer de Ariëns Prijs voor Diaconie uitgereikt. Maar liefst vier projecten binnen de Plechelmusparochie zijn hiervoor genomineerd dit jaar!
Naast de Ariëns Prijs voor Diaconie maken deze genomineerden ook kans op de Publieksprijs: Daarvoor hebben zij uw stem hard nodig! Vanaf nu kan worden gestemd op https://www.aartsbisdom.nl/stembus

Deze openbare stemronde duurt tot 15 oktober 2022. De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 22 oktober in het Titus Brandsma Huis te Deventer.

Meer informatie leest u in het nieuwsbericht https://www.aartsbisdom.nl/stemmen-op-ariens-prijs-voor-diaconie-2022-geopend/

De initiatieven worden hieronder nader toegelicht:

04 Aandacht voor de mens tijdens corona door de PCI H. Plechelmus Oldenzaal

Samen met diverse (zorg)organisaties werden 400 puzzelboekjes uitgedeeld aan ouderen en aan mensen met een kleine beurs. Rond Moederdag en Vaderdag werden er in samenwerking met de Zonnebloem en het ouderencontact aan moeders 325 doosjes Merci uitgereikt. Voor vaders was er 225 keer het boekje Twentse wijsheden en gezegden. Ruim 550 vijfenzeventigplussers kregen in samenwerking met het parochiebestuur het boekje Vijgjes op weg naar Kerstmis 2020 ter vervanging van de jaarlijkse ontmoetingsdag. De 330 wijkverplegenden en wijkverzorgenden werden verrast met een chocoladepakketje. Het primair onderwijs kreeg 440 ‘vergeet me nietjes’. Honderd mensen kregen een bon van 10 euro en 160 cliënten van de voedselbank een pakket met persoonlijke verzorgingsartikelen.

Website: www.plechelmus-parochie.nl/home/parochiele-caritas-instelling

05 Kinderarmoede Motiveren tot bewegen en gezonde voeding Oldenzaal

Er komt veel bij kijken om kinderen uit armoede te halen. In Oldenzaal liggen de plannen klaar. De aanpak van meerdere factoren moet hieraan bijdragen: gezinnen uit schuldsanering halen, (te) veel deskundigen op het gebied van armoede vervangen door één contactpersoon, de fitcoin inzetten, zodat eerder gekozen wordt voor gezond voedsel en gezinsleden gestimuleerd worden te gaan bewegen. Hierdoor kan bijgedragen worden aan het geven van zelfbeslissingsrecht en welbevinden aan jonge levens, die nog een hele toekomst voor zich hebben. Dat is veel beter dan het hebben van overgewicht en een lagere weerbaarheid. En daardoor gepest worden.

Website: www.plechelmus-parochie.nl/home/parochiele-caritas-instelling

08 Hulpdienst Thuis Deurningen

Het wezen van de geloofsgemeenschap Deurningen is dat je er voor elkaar bent. Zo ontstond het idee voor de ‘Hulpdienst Thuis’ met als doel tijdelijke vrijwillige hulp te bieden als het even niet lukt en gericht op het vergroten van het welzijn van de mensen, ter ontlasting van mantelzorgers. Voorbeelden van hulp: boodschappen doen, wandelen, gebruik van de duofiets, brieven- en computerhulp, grasmaaien, mobiele telefoonhulp of een praatje. Er zijn elf vrijwilligers. De hulpdienst is géén vervanging voor professionele zorg of voor de mantelzorger. ‘Veur mekaar-met mekaar’, daar gaat het om. Ontmoeting, verbinding, onderling contact en betrokkenheid staan centraal.

Website: www.deurningen.nl/hoe-werkt-de-hulpdienst-thuis-in-deurningen

19 Verjaardags- en feestbox Oldenzaal

Bij een groot bedrijfspand op het industrieterrein staat de deur open. Voor het pand staat een grote zuil. Die leert dat zeventientien organisaties die betrokken zijn bij armoedepreventie in Oldenzaal, hun plaats hebben onder één dak! De deur staat open omdat een vrijwilliger drie verjaardagboxen komt ophalen. Een werkgroep zorgt al tien jaar ervoor dat kinderen van gezinnen met een laag inkomen bij hun verjaardag een box met leuke dingen krijgen. Jongeren tussen 13 en 18 jaar ontvangen een feestbox. Inmiddels zijn er een kleine 400 kinderen die een doos met inhoud ontvangen.

Website: www.verjaardagsbox-oldenzaal.nl

Wilt u s.v.p. zoveel mogelijk bekendheid geven aan de mogelijkheid om te stemmen op de PublieksPrijs? Zeg het voort, deel het via Facebook etc.