Bemoedigende woorden van Pastor Reerink

QUARANTAINE

Pastor ReerinkUit angst voor de Zwarte Dood, de pest, werd eind 14e eeuw al voor het eerst een tijdelijke isolatie ingesteld in de strijd tegen de pestepidemie. De pest was in de eerste helft van de 14e eeuw via zeelui meegenomen uit Azie en werd tot in West Europa verspreid.

Schepen die uit de getroffen gebieden kwamen moesten elders zo’n maand voor anker gaan en toonde de bemanning na die tijd geen ziekteverschijnselen, dan mocht het schip de haven binnenvaren. Later werd die maand verlengd tot 40 dagen.

Het woord quarantaine komt uit het Italiaans ‘’quarantina di giorni’’, 40 dagen.

Zeer waarschijnlijk gaan die 40 dagen terug op de Bijbelse verhalen met de symbolische betekenis van 40.

  • 40 dagen duurde de Zondvloed.
  • 40 jaren trok het volk van Israël door de woestijn.
  • 40 dagen verbleef Jezus in de woestijn, voorafgaand aan zijn openbare leven.
  • 40 staat dan voor een tijd van beproeving, bezinning en boete.

Quarantaine in onze tijd is weer actueel voor hen die getroffen worden door het corona virus.

Denk maar aan vakantiegangers die terugkomen uit risicogebieden waar het virus weer is opgedoken. Voor hen ook die waarschijnlijk in contact kwamen met het virus dat anderen meebrachten / droegen.

Van mensen die dit trof hoorde ik dat het niet gering is om als het ware ‘’huisarrest’’ te moeten ondergaan. Ook hoorde ik zeggen ‘’veiligheid gaat voor alles’’ en ‘’kwetsbaren verdienen onze solidariteit’’. Verder weten we dat sommigen angst hebben zich te laten testen of juist angstig zijn als risicogroep getroffen te zullen worden. Tenslotte is er ook een (klein) aantal mensen die geloven in complottheorieën en manipulatie door de overheid.

Al met al zijn het onzekere tijden waarin we hopen dat deskundigen spoedig een geneesmiddel en/of vaccin weten te ontwikkelen. Al met al ook een tijd om even een pas op de plaats te maken.

De natuur liet zich al snel van een ‘’zuiverder’’ kant zien, waar de economie terugtrad, zeg maar een stapje terug deed.

Is deze tijd wellicht voor ons persoonlijk ook een uitdaging tot zorg en aandacht voor de medemens, de naaste en je te openen voor de ervaring van een liefhebbende God, die ons zoekt en ons behoeden wil?

Pastor B.Reerink