Nieuwsflits maart 2021

Parochie H. Plechelmus Oldenzaal

Deurningen – Rossum – Saasveld – Weerselo

 


Coronavermoeidheid, Pasen 2021

Voor de 2e keer vieren we Pasen in deze pandemietijd. Dit jaar wordt ons ‘licht aan het einde van een donkere tunnel‘ voorgehouden. ’Er is uitzicht’, zo wordt ons verteld. ‘Er komen betere tijden…nog even volhouden’. ‘En een terugkeer naar een ‘oud-normaal’ ligt in het verschiet’.

De Europese Unie spreekt over een paspoort voor gevaccineerden, waarmee grenzen geopend worden en zon-vakanties weer mogelijk zijn. Toch horen we anderzijds ook over mutaties van het virus. Jaarlijks terugkerende vaccinaties, zoals bij de griepvirussen. Geluiden als het virus blijft onder ons. Het zal nooit meer ‘’normaal’’ worden. En de Engelse Van Dissel waarschuwt op dit moment, nu ik aan dit artikel schrijf, voor een grote nieuwe golf in het najaar en de winter 21/22.

Is het ook U opgevallen dat er rondom dit geheel van de pandemie en verder daarna, gesproken wordt in termen die het paasmysterie benaderen? ‘Licht aan het einde van een donkere tunnel’, ‘Er is een nieuw perspectief’, ‘Een paspoort dat grenzen gaat openen’.

We gaan Pasen 2021 vieren.

Schriftwoorden van de paasverhalen krijgen een betekenis, mede vanuit de actualiteit! Er wordt ons een wereld geschilderd van ‘nieuw leven’ over de grenzen van de pandemie heen. Ook de verhalen rondom de verrijzenis van Jezus spreken in dergelijke termen, ‘nieuw leven’,’ verrijzenis’, ‘de grenzen van de dood zijn doorbroken’.

Onze tijd hunkert naar een nieuw perspectief, nieuw uitzicht, een nieuw samenleven. Een samenleven waar ontmoeten weer het nieuwe normaal mag worden, naar openingen waar mensen weer mens kunnen zijn. We hunkeren naar datgene wat de Schriften ’Effata’ noemen ’Ga Open’.

Voor de ene mens is dat het reisbureau, voor de ander de kroeg, het restaurant of de winkelstraten. Voor weer een ander is het de schouwburg of het festivalterrein…en ga zo maar door!

Nieuwsbrief maart 2021‘EFFATA’, ’GA OPEN’, ook naar het paasmysterie. Pasen reikt verder dan ons dag-daagse blikveld. Het spreekt ons over een ‘voorbij’ aan vandaag, een ‘voorbij’ aan het gewone leven, er is leven ’voorbij’ aan de dood.

Mooi dat de termen/woorden die wij bezigen rondom de corona-pandemie en daarna, ons helpen tot een dieper verstaan te komen van wat Pasen ons aanreikt.

‘LEVEN OVER GRENZEN VAN DE DOOD HEEN’, ‘EEN BELOOFD LAND VAN WAAR WIJ VAN HIER NIET KUNNEN REIKEN’.

Van harte wil ik u en de uwen, mede namens mijn collegae een Zalig Pasen toewensen.

Pastor BHM Reerink pr.

Pastoor Parochie H. Plechelmus

Vieringen Goede Week en Pasen

In verband met de nog steeds geldende beperkingen rondom het Coronavirus, heeft het parochiebestuur besloten GEEN kerkgangers toe te laten bij de vieringen van de Goede Week en Pasen. Tot onze grote spijt is het al het tweede jaar dat u niet naar de kerk kunt komen om deze bijzondere week samen te vieren. Wel zullen de vieringen via de livestream op onze website www.plechelmusparochie.nl Kerk TV te volgen zijn. Wij doen er alles aan om de vieringen zo aantrekkelijk mogelijk vorm te geven, zodat u thuis er ook echt bij betrokken kunt zijn. Wij begrijpen dat het een grote teleurstelling is, voor iedereen: voor u, onze parochianen, voor onze koren en vrijwilligers en voor ons als voorgangers. Maar we mogen geen risico nemen nu de besmettingen weer oplopen en het in sommige kerken niet mogelijk blijkt om inderdaad maar 30 mensen toe te laten, om meer mensen zich melden en komen. We willen onze vrijwilligers niet in verlegenheid brengen om mensen te moeten weigeren…

Tips voor thuis

Meevieren met de Paaswake

Ook dit coronajaar zullen rondom Pasen alleen livestream vieringen mogelijk zijn. Zelfs de Paaswake moeten wij thuis vieren. Met onderstaande tips hoopt het pastoresteam dat u meer betrokken kunt zijn bij de viering.

In de Paaswake vieren we dat de gekruisigde Jezus door God tot leven is gewekt. We beginnen dan ook in een donkere kerk, en ook u kunt uw huiskamer donkerder maken.

Dan wordt het licht, als de paaskaars wordt aangestoken aan het paasvuur. Voor u thuis kan dat het moment zijn om uw al eerder klaargelegde kaarsje aan te steken. Zodat het lichter wordt. Bij u in de kamer, maar hopelijk ook uw hart.

Nieuwsbrief maart 2021Het pastoresteam nodigt u van harte uit om de teksten hardop mee te bidden, en vooral om uw vreugde over de opstanding mee te zingen. Want zingen, dat is twee keer bidden!

En aan het einde van de viering wordt u via de livestream een zalig Pasen gewenst. Wat zou het mooi zijn als u dan uw kinderen of een broer of zus, een vriend of vriendin, kunt bellen om ook hen een zalig Pasen te wensen. Want Pasen, dat is een feest dat we het mooiste samen kunnen vieren, al is het samen op afstand!

Het pastoresteam wenst u een zalig en gezegend Paasfeest!

Paaswens

 • Hopen is toch blijven leven
 • in de vertwijfeling,
 • en toch blijven zingen
 • in het duister.

 

 • Hopen is weten dat er Liefde is,
 • is vertrouwen in morgen,
 • is in slaap vallen
 • en wakker worden
 • als de zon weer opgaat.

 

 • Is bij de storm op zee
 • land ontdekken.
 • is in de ogen van de ander
 • lezen dat hij je heeft verstaan.

 

 • Zolang er nog hoop is
 • zolang is er ook bidden
 • en zolang zal God je
 • in zijn handen houden.

Henri Nouwen

Nieuwsbrief maart 2021 

Vastenactie

Ook dit jaar vragen wij een financiële bijdrage van u voor de Vastenactie. Het thema is Werken aan je toekomst. Vastenactie vraagt  aandacht voor beroepsonderwijs en ondernemerschap in ontwikkelingslanden. Een gedegen opleiding stelt mensen namelijk beter in staat een redelijk inkomen te verdienen en eventueel een eigen bedrijf op te zetten.

Voorgaande jaren kon u uw gift meenemen naar de kerk en in de bussen deponeren. Mocht dat tot nu toe nog niet gelukt zijn, dan kunt u ook altijd een envelop met geld naar het parochiesecretariaat van de Antonius/Plechelmus, de Mariakerk en het Emmaushuis brengen, op de tijden dat die open zijn.

Paascollecte Caritas

Nieuwsbrief maart 2021De jaarlijkse Paascollecte voor onze Parochiële Caritas kan dit jaar alleen digitaal, via de bank. Wij vragen u vriendelijk uw gift over te maken op bankrekeningnummer is NL15 RABO 0144 7017 66 t.n.v. Parochiële Charitas Instelling Heilige Plechelmus.

De Caritas kan dankzij uw giften haar goede werk blijven doen! Alvast onze hartelijke dank.