Jezus licht in de duisternis

Plecelmusbasiliek4e zondag van de 40 dagen tijd (Johannes 9,1-41).

Het evangelie van de blindgeborene. Midvasten, zondag Laetare, verheug U, de helft van de vastentijd zit er op!

De zondagen 3, 4 en 5 in de 40 dagen tijd lezen we uit het Johannes Evangelie. Een diep getuigenis horen van de evangelist Johannes met wie we in Jezus van doen hebben.

Vorige week ‘’Jezus de bron ten leven’’. Deze week ‘’Jezus Licht in de duisternis’’. Volgende week ‘’Jezus, een Leven sterker dan de dood’’. Jezus Licht in de duisternis.

Weet U: deze week hoorde ik iemand zeggen: ‘’Die crisis van 2008, die ging over de grote graaiers in onze wereld. Die mensen van nooit genoeg, altijd meer en meer…” ‘’Die crisis waar we nu midden in zitten, die gaat over mensen, die maar niet ophouden aanslagen te plegen op ons leefmilieu, de natuur…’’

Wanneer laten we moeder aarde eens met rust? Wanneer komt de mens eens tot bezinning? Hoeveel crisissen staan ons nog te wachten? Welke aanslagen gaat de mens nog meer plegen? Zijn ze dan stekeblind? Hebben ze dan niet in de gaten dat dit zo niet door kan gaan? ZIJN ZE DAN STEKEBLIND???

De evangelist Johannes schildert ons in het prachtige verhaal van de blindgeborene al die mensen die stekeblind waren voor wat hen in Jezus tegemoet kwam. Jezus, Licht in de duisternis. De brenger van het ware Licht. God zelf die onder ons zichtbaar wordt. Maar dat moet je wel willen zien. Daar moet je wel je ogen voor willen openen. Je als mens voor open willen stellen.

En als je denkt: ‘’Ik heb de wijsheid zelf al in pacht, ik heb niks anders meer nodig, mijn zienswijze is de juiste. Ik houd mijn oogkleppen op, ik behoef niet verder om mij heen te kijken, ik weet het al’’. Ja, dan zal het Licht van de wereld, Jezus, voor jou niet kunnen gaan schijnen, dan zal dat niet zichtbaar worden.

Weet U, De graaiers van 2008… De plegers van aanslagen op ons milieu, op onze leefwereld… Die mensen vol van zichzelf… Die blindheid van elke generatie opnieuw , daar zullen we tegen moeten vechten… Steeds opnieuw …Ware wegen ten leven weten te ontwaren… Te kiezen voor Hem die het Licht der Wereld is.

Pastor B.Reerink Pastoor Parochie H. Plechelmus