Kerstmis 2023

Kerstmis staat voor de deur. Met de website Vier.nu leeft u toe naar dit belangrijke christelijke hoogfeest.

Deze website bevat informatie over de christelijke hoogfeesten door het jaar heen. Dit jaar is er speciale aandacht voor de kerststal, want het is precies 800 jaar geleden dat de eerste levende kerststal werd ingericht. In aanloop naar Kerstmis vertellen acht bisschoppen op www.vier.nu over steeds een ander figuur uit de kerststal: van het Kind tot de os, van de herders tot de wijzen. Elke dag komt een nieuwe video online; zo is er steeds iets nieuws om naar uit te zien op weg naar Kerstmis. Bij deze mail ontvangt u twee bijlagen: een bericht hierover voor het parochieblad / de parochiewebsite / de digitale nieuwsbrief en een bericht om desgewenst naar lokale media te sturen in de aanloop naar Kerstmis.

Op de site www.vier.nu willen de Nederlandse bisdommen zoveel mogelijk mensen stimuleren om naar (een van) de vieringen in de parochies te komen, ook in uw parochie. Daarnaast geeft de site heel veel informatie over de verschillende hoogfeesten, in deze tijd met name over de Advent en Kerstmis. Vier.nu wil mensen bovendien helpen om de site van de eigen parochie te vinden. Op die site kunnen ze dan op het vieringenrooster kijken waar en wanneer de vieringen zijn.

Hierbij ook VIER tips voor wat u kunt doen in uw parochie om aandacht te vragen voor www.vier.nu en zo mensen te motiveren om de vieringen bij te wonen:

  1. Download de materialen van Vier.nu Kerstmis die speciaal voor de parochies beschikbaar zijn, te weten artikelen en beeldmateriaal voor op de parochiewebsite, voor in het kerkblad en in de nieuwsbrief en de social accounts, maar ook voor de lokale media. U kunt onder het motto en met het beeld van Vier.nu Kerstmis de campagne ook zelf verder inhoudelijk invullen en bijvoorbeeld plaatselijk activiteiten rondom Kerstmis met het motto Vier.nu Kerstmis onder de aandacht brengen. U vindt de campagnematerialen HIER. Er zijn ook foto’s van een kerststal beschikbaar voor de parochies. Deze zijn hier te downloaden: Katholiekleven
  2. Zorg dat uw vieringenrooster op uw website gemakkelijk te vinden is en overzichtelijk laat zien welke vieringen er in de Advent en met Kerstmis gehouden worden. Vermeld bij het vieringenrooster of er een livestream is die mensen als alternatief zouden kunnen volgen. Mensen met een kwetsbare gezondheid stellen deze mogelijkheid allicht op prijs. Is er geen livestream, dan kunt u ook verwijzen naar de vieringen op NPO2.
  3. Zet op uw site een link naar www.vier.nu de website over de christelijke hoogfeesten, met meer inspiratie om thuis Kerstmis te vieren en de Adventstijd bewust te beleven. De site biedt onder meer kernbegrippen van Kerstmis, informatie over de verschillende vieringen en tradities, een kleurplaat voor kinderen en meer. U kunt voor deze verwijzing bijvoorbeeld het logo van vier.nu Kerstmis gebruiken en deze door laten linken naar de website www.vier.nu.
  4. Print bijvoorbeeld de kerststal (om te knutselen) en leg een stapeltje kopieën achter in de kerk(en) om zo kinderen met Kerstmis iets extra’s mee te geven.

Doe mee, Vier.nu Kerstmis en geef deze oproep via uw eigen parochie aan zoveel mogelijk mensen door!

Kijk hier de video met uitleg over Vier.nu in minder dan 1 minuut.