Beleidsplan 2024-2030 H. Plechelmus parochie

Logo PlechelmusparochieBeste parochianen,

2024 is het jaar dat het oude beleidsplan teneinde loopt in afwachting van het nieuwe beleidsplan.

U treft het oude beleidsplan niet meer aan op deze website. Momenteel wordt door mevrouw Bernadet Albers gewerkt aan een conceptbeleidsplan 2024-2030 H. Plechelmus. Zij heeft hiertoe onder andere gesprekken gevoerd met afvaardigingen van de geloofsgemeenschappen, met het pastoresteam en parochiebestuur.

Zodra het conceptbeleidsplan gereed is, wordt deze met afvaardigingen van de geloofsgemeenschappen besproken en definitief gemaakt. De verwachting is dat in het 2e kwartaal 2024 de definitieve versie aan de parochianen gepresenteerd kan worden en op deze website geplaatst wordt.

Bestuur H. Plechelmus parochie

Cursus Theologische Vorming  

Twensche SchoolJe bent kerkganger of juist niet (meer), en je zou misschien eens wat meer willen weten over geloof en theologie.

De driejarige cursus Theologische Vorming voor Geïnteresseerden (TVG) biedt zowel verdieping als verbreding.

Er is een breed aanbod van vakken, waaronder geloofsleer, filosofie, ethiek, kerkgeschiedenis, Oude- en Nieuwe Testament, en daarnaast ook meer praktische vakken als pastoraat, liturgie en diaconaat.

LogoZowel docenten als cursisten komen uit verschillende christelijke stromingen wat vaak leidt tot diepgaande gesprekken en nieuwe inzichten.

Het is de bedoeling om het komend seizoen, 2024-2025, weer met een nieuwe groep te starten. De wekelijkse cursusavond is op dinsdag.

Startdatum: dinsdag 17 september 2024 in de Waterstaatskerk in Hengelo.

De kosten bedragen € 240,- per seizoen.

De cursus gaat definitief van start bij een minimum aantal van 10 cursisten. Het maximale aantal cursisten is 15.

Ben je geïnteresseerd? Neem dan eens een kijkje op onze website: https://twentseschoolvoortheologie.nl/tvg/

QRcodeVoor meer informatie en aanmelding:
ds. Carla Borgers, cursusleider,
tel. 06-51079396, carla.borgers@gmail.com of

Dick van der Meijden, cursuscoördinator,
tel. 06 473 11 830, dvdmeijden@hotmail.com.

Iconen wijding in Weerselo

In Weerselo is het afgelopen najaar en ook nu weer een cursus Icoon schilderen gehouden onder leiding van Jos Bentert. Elke cursist heeft onder zijn begeleiding, een voorbeeld van een Icoon uitgezocht en deze geschilderd. Totaal hebben er 21 cursisten hieraan deelgenomen.

Heel de bewerking van de Icoon, vanaf het eerste begin tot de voltooiing is een liturgisch handelen. Daarom is het ook gewenst dat de Icoon gewijd wordt. Dan herinnert zij ons ten volle aan eeuwigheidswaarde.

Tijdens de eucharistieviering op zondag 17 maart om 9.30 u. worden de iconen gewijd door pastor Reerink. Deze viering wordt ondersteund door het Byzantijnskoor Wladimir uit Hengelo.

Het koor beoefent de Oost Europese geestelijke koormuziek, in het bijzonder richten ze zich daarbij op de Slavische Byzantijnse Liturgie. We nodigen U hiervoor graag uit om deze viering mee te maken en ook om na de viering de Iconen te komen bezichtigen.

Jongerenreis naar Taizé

Geachte parochianen.

Graag breng ik u op de hoogte van de jongerenreis naar Taizé die zal plaatsvinden in de meivakantie.

Over iets minder dan twee maanden zal onder leiding van Gauthier de Bekker een groep jongeren afreizen naar Taizé, om daar een week te vertoeven in de gemeenschap aldaar. Ze reizen met een bus.

Graag wil ik langs deze weg de reis bij u onder de aandacht te brengen!

Onderstaand de flyer en via deze link het aanmeldformulier:

https://www.jongaartsbisdom.nl/jongerenreis-naar-taize/

Hartelijk dank,

Ook namens Gauthier de Bekker.

Met vriendelijke groet,

Reis Taize

 

Synodaal proces gespreksronde 21 maart a.s.

Mededeling weekenden 9/10 en 16/17 maart

Synodaal Proces

Paus Franciscus heeft ons allen voor de tweede fase van de Bisschoppensynode opnieuw gevraagd mee te denken over de toekomst van onze kerk. Samen met elkaar willen wij graag nadenken over de vraag hoe wij als kerk samen een weg vooruit kunnen vinden, met inbreng en medewerking van alle gelovigen.

U bent van harte welkom op een rondetafelgesprek op donderdagavond 21 maart in het Emmaushuis in Oldenzaal. Aanvang 19.30 uur, tot uiterlijk 22.00 uur.

Meer informatie vindt u in ons parochieblad, en achter in de kerk in de flyer.

Flyer Synode_

 

Passie 2024 Tubbergen

Passie 2024

Passie TubbergenNa een aantal jaar van afwezigheid wordt er door een enthousiaste groep vrijwilligers gewerkt aan een nieuwe opzet van de Passie.

Deze zal plaatsvinden op Goede Vrijdag, 29 maart 2024. Er is ervoor gekozen om het evenement dit jaar op 1 locatie in de open lucht plaats te laten vinden, bij recreatieplas “de Koele” in Langeveen. Er is afscheid genomen van de processie met het kruis, maar uiteraard keert het iconische wit verlichte kruis op andere manieren terug.

Tijdens de Passie wordt het lijdensverhaal van Jezus verteld, vanaf de maaltijd op Witte Donderdag, de gebeurtenissen op Goede Vrijdag en de opgang naar Pasen. Hierbij nemen parochianen uit verschillende geloofsgemeenschappen rollen op zich. De muzikale omlijsting wordt dit jaar verzorgd door de koren Courage uit Langeveen en Cantabilé uit Mariaparochie.

De Passie zal starten om 19.00 uur. Aanvullende informatie zal bekend worden gemaakt via de informatiekanalen van de parochie, Social Media en de lokale nieuwsbladen.

Wij hopen u 29 maart te zien,

Projectgroep Passie 2024

Passie

Flyer

 

Uitnodiging parochies synodaliteit

Synodaal procesUitnodiging consultatieronde ter voorbereiding 2de sessie van Bisschoppensynode over  synodaliteit (februari – april 2024)

2024-02-15 Synode 2024 landelijke handreiking

Aan de parochiebesturen van het Aartsbisdom Utrecht

Geacht bestuur,

LogoNa de eerste sessie van de Bisschoppensynode over synodaliteit in oktober 2023, heeft het secretariaat van de Bisschoppensynode een uitnodiging doen uitgaan om gezamenlijk de synodale weg te vervolgen. Ter voorbereiding van de tweede sessie van de Bisschoppensynode in oktober 2024 vindt een nieuwe consultatieronde plaats onder gelovigen over de vragen en voorstellen die tijdens de eerste sessie van de synode naar voren kwamen.

Wij hopen dat deze vervolgfase ertoe bijdraagt, dat eenieder aan het synodaal proces deel kan nemen om “het gesprek in de Geest” persoonlijk te ervaren. Deze nieuwe consultatie is geen herhaling van de brede consultatieronde tijdens de eerste fase van het synodaal proces (najaar 2021), maar spitst zich toe op de centrale vraag: “Hoe kunnen we een meer synodale en missionaire Kerk zijn?”

Vanuit de synodevergadering in oktober 2023 zijn een aantal punten naar voren gekomen, waarover in de Kerk verder nagedacht moet worden. Deze zijn beschreven in het zogeheten Synthese-document. Dit document is vertaald in het Nederlands (november 2023) en er is voor deze consultatieronde ook een samenvatting gemaakt.

Vanuit de Nederlandse Bisschoppenconferentie bevelen wij u aan om vooral de vier volgende thema’s te bespreken:

  1. Verdieping van ons gedoopt-zijn als basis voor ons Kerk-zijn;
  2. Vorming in een missionaire Kerk;
  3. Deelname aan een verwelkomende Kerk;
  4. Vrouwen in het leven en de zending van de Kerk.

Maar het staat u natuurlijk vrij om tijdens “het gesprek in de Geest” (ook) in te gaan op de andere onderwerpen uit het synthese-document.

Wij willen u aanmoedigen om deel te nemen aan deze fase van de synode, door bijeenkomsten te organiseren binnen uw eigen parochie(s).

De Bisschoppenconferentie heeft een Landelijke Werkgroep Synodaliteit in het leven geroepen, met vertegenwoordigers van diverse geledingen van de Kerk. Door de werkgroep is het bijgevoegde document, ‘Hoe kunnen we een meer synodale en missionaire Kerk zijn? Landelijke handreiking voor de gesprekken tijdens de 2e fase’ samengesteld, dat als een eenvoudig hulpmiddel van dienst kan zijn bij het voeren van het “het gesprek in de Geest”.

De Nederlandse Bisschoppenconferentie zal een samenvatting van de resultaten van deze consultatieronde in de parochies voor half mei 2024 naar Rome sturen. Teneinde alle verslagen op tijd te kunnen verwerken, vraagt de Landelijke Werkgroep Synodaliteit om uw verslag over twee maanden, uiterlijk 15 april 2024 per e-mail op te sturen naar de kanselier van het aartsbisdom (diaken W.H. van den Dool, e-mail: vandenDool@aartsbisdom.nl). Het aartsbisdom zal vervolgens zorgdragen voor een synthese (diocesane samenvatting van de consultatiegesprekken in de parochies) en doorgeleiding naar het secretariaat van de kerkprovincie (SRKK).

Wij danken u reeds nu voor uw medewerking aan de synodale consultatie en wij vertrouwen erop dat het voor alle deelnemers aan de gespreksbijeenkomsten een verrijkende ervaring mag worden.

De Landelijke Werkgroep Synodaliteit:

  • Mgr. dr. J. van den Hende, voorzitter, bisschop van Rotterdam
  • Mgr. mr. drs. Th. Hoogenboom, hulpbisschop van het Aartsbisdom Utrecht
  • Zuster P. Fourmentin ocso, abdis van de Abdij O.L.Vr. van Koningsoord

Bornhijm OP, MA, project Luisterend op Weg

  • Dr. L. Hendriks, rector Grootseminarie Rolduc
  • Drs. L. van Oordt, Emmanuel Gemeenschap
  • Prof. dr. K. Schelkens, decaan Tilburg School of Catholic Theology
  • Prof. mr. dr. R. Steenvoorde OP

PS:

Aanvullend materiaal – ook beeldmateriaal – komt binnenkort beschikbaar en kunt u op de websites van Luisterend op Weg (www.luisterendopweg.nl) en Rooms-Katholieke Kerk Nederland (https://www.rkkerk.nl/uitgelicht/uitgelicht-synode-synodale-kerk) vinden. Hier vindt u ook meer informatie over het synodale proces alsmede de Nederlandse vertaling van het synthese-document, de samenvatting, maar ook het bijgevoegde document. De website van het Algemeen Secretariaat voor de Synode met alle synodedocumenten en informatie over het proces is: https://www.synod.va/en.html.