Meditatief wandelen vanuit de H. Plechelmus kerk te Rossum

Wandelen                           Wandelen                           Wandelen

Wandelen  Werkgroep Meditatieve Wandelingen N.O.Twente  Wandelen

Uitnodiging

Meditatief wandelen vanuit

de H. Plechelmus kerk te Rossum

met als themaLoslaten’

 

Op zaterdagmorgen 2 okt. 2021 vindt er weer een meditatieve wandeling plaats.

Nu vanuit de H. Plechelmus kerk te Rossum.

Mediterend wandelen helpt corona los te laten.

Zaterdagmorgen 2 okt. a.s. is eenieder om 09.30 uur welkom in de Plechelmus kerk (Thijplein 3, 7596 KM) te Rossum om na ’n meditatief moment samen te wandelen. Een mooie wandeling van plm. 10 km. rondom dit kleine dorpje met zijn prachtige buitengebied. Onderweg ontstaat er ruimte voor gesprek afgewisseld met stilte momenten of bijzondere gedichten.

Meestal zijn we tussen 12.00 en 13.00 uur weer terug bij de kerk.

Halverwege leggen we aan op ’n mooie locatie voor koffie of thee.

Deelname is gratis voor alle gezindten en leeftijden – vrije gift ter bestrijding van de kosten.

De werkgroep wil dit initiatief graag over heel Twente verspreiden dus iedereen is van harte welkom, ook wanneer u niet kerkelijk bent.

Opgave svp. per mail bij Marjan van Galen: vangalenmarjan@gmail.com

Bij opgave per mail svp. ook even uw woonplaats vermelden.

De volgende wandelingen staan gepland op 19 maart 2022 vanuit Geesteren met als thema ‘Opbloeien’ en op 6 juli 2022 volgt een nog te plannen activiteit rond ’t Stift te Weerselo.


Kijk hier voor de folder.

Ontwikkelingen jongerengroep Moving On

Logo parochieBeste jongeren, ouders en verzorgers, beste belangstellenden,

de afgelopen maanden zijn wij druk geweest met het opstarten van de jongerengroep Moving On. Er ligt inmiddels een mooi projectplan waarin wij hebben beschreven wat onze bedoeling is met deze jongerengroep. Wij willen vormelingen en jongeren op een eigentijdse manier meenemen in hun geloof. Dat klinkt zwaar, meenemen in het geloof. Jongeren denken vaak dat geloof en kerk saai zijn. Wij proberen jongeren juist te betrekken bij de kerk door te luisteren wat zij willen en belangrijk vinden.

Wij zijn zo goed als klaar om een start te maken met deze jongerengroep. Wij hopen van harte dat jongeren komen kennis maken. 1x per maand, op de vrijdagavond komt deze groep samen in de CoCer in Rossum, een mooie locatie. Deze locatie is voorzien van vele voorzieningen die wij nodig denken te hebben.

De maand oktober gaan wij vormelingen en ouders/verzorgers informeren over Moving On, wij gaan pastoraatsgroepen informeren en met vrijwilligers die activiteiten organiseren gaan wij in gesprek. Wij trekken de parochie in om ons te presenteren. Wij willen de locaties meenemen in de ontwikkeling van Moving on

De eerste jongere heeft zich aangemeld, de eerste vrijwilliger voor de werkgroep heeft zich gemeld, wij hebben inmiddels een secretaris die het administratieve werk gaat oppakken. Er is een begin! Wij hopen dat er meerdere jongeren komen kennis maken. Jongeren kunnen zich aanmelden via onze eigen mail: moving-on@plechelmusparochie.nl

Wij kunnen ons voorstellen dat er ouders/verzorgers of jongeren zijn die vragen hebben. Zij kunnen contact opnemen met Pastor Maroesjka Sleegers 06-23373647 of met Diaken Bert Huitink 06-20432661. Wilt u in de werkgroep om jongeren te begeleiden? Dan kunt u ook contact met een van beide pastores opnemen.

Moving On is doorgaan met jeugd en jongeren. Daar ligt een uitdaging voor de kerk, daar willen wij in investeren. Wij hopen dat jongeren en ouders/verzorgers deze uitdaging met ons willen aangaan.

Hartelijke groeten,

pastor Maroesjka Sleegers,

diaken Bert Huitink

Jaar van de H. Jozef

H. JozefIn het kader van het Jaar van de heilige Jozef houden we in de maanden juli t/m november  2021 iedere 4e zaterdag van de maand om 19.00 uur een themaviering in de Plechelmusbasiliek.

Iedere keer komt er een ander aspect van de heilige Jozef aan bod. De eerste keer is zaterdag 24 juli as. Dan staat Jozef als grote onbekende centraal. Volgende data zijn 28 augustus, 25 september, 23 oktober en 27 november.

De heilige Jozef krijgt tijdens deze vieringen meer gezicht en meer gewicht, misschien wel in onze geloofsbeleving. Kom jij ook? De vieringen zijn ook te volgen via de livestream op www.plechelmusparochie.nl Kerk TV

Corona maatregelen per 5 juni 2021

Logo parochiePer 5 juni zijn er weer wat versoepelingen in Nederland betreffende de Coronamaatregelen.

Dit heeft ook gevolgen voor de kerken. In kleine kerken mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn bij de vieringen. In de grotere kerken mogen maximaal 15% van de reguliere zitplaatsen bezet zijn met een maximum van 250 mensen.

 • Denk bij uw komst naar de kerk aan de basisregels (handen ontsmetten en 1,5 meter).
 • Mondkapje dragen totdat u uw zitplaats hebt ingenomen en als u de kerk verlaat.
 • Denk bij het te Communie gaan aan het ontsmetten van de handen en het mondkapje dragen.

Aanmelden voor de vieringen is verplicht en dat kunt u doen bij uw secretariaat. Natuurlijk zijn de vieringen ook via de livestream te volgen. Aanmelden voor de Basiliek kan via e-mail: plechant@xs4all.nl.

Wat betreft uitvaarten mogen er honderd mensen aanwezig zijn.

Aantal aanwezigen in grotere kerken

Logo bisdom

Aartsbisdom Utrecht

De Nederlandse bisschoppen hebben besloten een beperkte verruiming toe te staan voor wat betreft het aantal aanwezigen bij vieringen. De verruiming geldt alleen voor grote kerkgebouwen die meer dan 300 reguliere zitplaatsen hebben. In deze grote kerken mag met ingang van 29 april maximaal tien procent van het totale aantal zitplaatsen bezet zijn. De huidige fase van de coronapandemie, die als ‘zeer ernstig’ geldt, laat nog geen verdere versoepeling toe vinden de bisschoppen.

In kerkgebouwen met minder dan 300 zitplaatsen blijft het aantal gelovigen dat bij een viering aanwezig kan zijn, beperkt tot maximaal 30. De bisschoppen benadrukken dat de huidige Covid-cijfers nog steeds vragen om voorzichtigheid en terughoudendheid. Daarom blijft het protocol ‘Kerkelijk leven op anderhalve meter’ binnen de Rooms-Katholieke Kerk ook voor grote kerken onverkort gelden met alle regels over het onderling houden van afstand, reserveren, hygiëne enzovoort.
Vanaf het begin van de pandemie hebben de bisschoppen gezegd dat de kerk geen bron van besmetting mag worden. De bisschoppen zijn de parochies daarom dankbaar voor hun inzet om ook met de beperkte verruiming voor grote kerkgebouwen het protocol zorgvuldig te blijven uitvoeren.

Met vriendelijke groet,

Roland Enthoven

Hoofd Communicatie

Aartsbisdom Utrecht

Brief van het Ariensinstituut

Beste leden van het pastoraal team en parochianen.

Logo AriensinstituutWe bevinden ons momenteel in de lockdown ter bestrijding van het coronavirus. Het maatschappelijk leven ligt grotendeels stil en dat geldt ook voor het leven in onze parochies en geloofsgemeenschappen.

Met veel creativiteit en energie is het afgelopen jaar geprobeerd om het contact met parochianen en vrijwilligers in stand te houden door liturgische vieringen (ook) via livestream toegankelijk te maken en in kleine groepen of online elkaar te blijven ontmoeten.

Er is nog veel onzekerheid over de diverse varianten van het virus, maar de, weliswaar trage, start van het vaccinatieprogramma geeft vertrouwen dat er de komende tijd versoepelingen mogelijk zullen zijn en dat langzaam maar zeker het maatschappelijk en kerkelijk leven weer opgestart zullen worden.

Ook het Ariënsinstituut kijkt voorzichtig vooruit en wil plannen maken voor het nieuwe studiejaar. Zoals u weet zijn we in september 2018 gestart met een nieuwe vorm van opleiding tot onbezoldigd permanent diaken, catecheet en diaconaal assistent. Er was een goede belangstelling en in het jaar daarop ook.

Helaas moesten we besluiten om afgelopen september niet te starten omdat we onvoldoende aanmeldingen hadden.

Lees hier verder voor de hele brief…..

Missie terug in Guatemala

Missie terug in Guatemala

Vastenactie 2021Bijna een jaar geleden ging ik naar Nederland om in samenwerking met drie parochies, H. Pancratius, H. Plechelmus en Lumen Christi, geld in te zamelen voor het vastenactieproject  ¨Vrouwen en jongeren weven een cultuur van vrede in Guatemala.¨.  Net in Nederland begon  de coronapandemie. Hierdoor kon ik in april niet terug naar Guatemala en werkte ik bijna een jaar vanuit Nederland. Zo gaf ik verschillende presentaties over het vastenactieproject en kon ik via internet voor landarbeidersbeweging MTC aan de slag met bijvoorbeeld het bijhouden van de website en Facebook, online bijeenkomsten met jongeren  organiseren en het maken van informatiemateriaal.

Donderdag 4 februari jongstleden kon ik eindelijk terug naar Guatemala. Het werk bij landarbeidersbeweging MTC zal er dit jaar natuurlijk wel anders uitzien dan voorheen, want bijvoorbeeld bijeenkomsten met grote groepen zijn nog niet mogelijk. Ook in Guatemala zijn de gevolgen van het coronavirus groot, zoals kinderen die niet naar school gaan, mensen die hun baan hebben verloren zonder sociaal vangnet en grote druk op een toch al gebrekkige gezondheidszorg.

Namens MTC wil ik iedereen nogmaals hartelijk danken voor de inzet en de bijdragen aan het Vastenactieproject. Het was een hele prestatie om het beoogde bedrag bij elkaar te krijgen. Over de bestediging van het geld, en meer, zal ik jullie komend jaar weer op de hoogte houden via mijn blog www.missieinguatemala.wordpress.com,   de informatiebladen, het parochieblad Kompas en de huis aan huis krant ‘Op en Rond de Essen’.  Heb je een vraag? Stuur me dan gerust een berichtje naar inge_kuiphuis@hotmail.com

Om een beetje de smaak te proeven van de Guatemalteekse keuken geef ik u hierbij het recept van een maiscake die ook in Nederland makkelijk te maken is.

Recept Guatemalteekse maiscake

Beschrijving
Dit recept is een simpele manier om een maiscake te maken. In Guatemala is maiscake een bekende lekkernij, en één van mijn favorieten. Meestal gebruiken ze daar geen mais uit blik, dus je kunt natuurlijk ook maiskolven kopen voor deze cake. Verder kan je zelf varieren met de kruiden. Dit recept is met kardemom.

Ingredienten

 • 2 blikjes mais a 300 gram (uitgelekt)
 • 2 kopjes maismeel (of ander meel)
 • 2 eieren
 • 1 blikje gecondenseerde melk
 • Snufje zout
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 2 theelepels gemalen kardemom (of andere smaakstof naar keuze: kaneel, vanille, gember, koekkruiden…)

Bereiding

 1. Doe alle ingredienten in een kom, en pureer het met een staafmixer.
 2. Giet in een ingevette vorm naar keuze.
 3. Bak op 180 graden ongeveer 45 minuten.

Je kan zien of de cake gaar is door een sateprikker in de cake te steken. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar.

Lekker met een chocolade sausje

Hak hiervoor 200 gram pure chocolade en giet daar 200 ml gekookte room over. Roer tot de chocolade gesmolten is. Hier kan je nog kardemom of andere kruiden aan toevoegen voor extra smaak.

Taart

Eet smakelijk!

Groeten van Inge Kuiphuis.

Missiewerker bij landarbeidersbeweging MTC Guatemala via de Week Nederlandse Missionaris en de Heilige Pancratius parochie.

Maak je eigen Paaskaars

PaaskaarsDIY-pakket: Maak je eigen Paaskaars

De Vastentijd is begonnen. We zijn op weg naar Pasen! De afgelopen jaren was er ieder jaar een workshop: “Maak je eigen Paaskaars“, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Helaas kan dat nu niet. Daarom dit jaar het volgende: bestel je DIY-pakket voor je persoonlijke Paaskaars!

Voor 7 euro 50 (€ 7,50) krijg je twee witte /crèmekleurige stopplaatsen van 20×7 cm en 12 kleuren bijenwas om de kaarsen mee te versieren.

Waarom twee kaarsen?

Dan kun je er ook twee maken: een voor jezelf én een om af te geven! Pasen is het belangrijkste christelijke feest, feest van opstanding, nieuw leven, licht. Om dat dit jaar extra bijzonder te maken de uitdaging naast je eigen Paaskaars er dus ook een voor een ander te maken…

Wil jij zo’n DIY-pakket? Laat het pastor Sleegers weten via:

pastor-sleegers@plechelmusparochie.nl!

Het pakketje is tot uiterlijk 1 maart a.s. te bestellen

Zo halverwege de vastentijd wordt het pakket thuis bezorgd!

Oja, heb jij nog nooit met bijenwas gewerkt? Geen probleem, er komt op Facebook nog een online workshop!

Paaskaarsen

Decreet tot onttrekking aan de goddelijke eredienst

Logo mgr WoordsVandaag, 19 februari 2021, hebben wij de brief ontvangen van Willem J. kardinaal Eijk Aartsbisschop van Utrecht, betreffende het “Decreet tot onttrekking aan de goddelijke eredienst van de R.K. H. Drieëenheidkerk te Oldenzaal”.

Als bijlage bij dit bericht is de brief toegevoegd in PDF formaat.

Binnen de peremtoire termijn van 10 nuttige dagen na betekening van dit decreet kan overeenkomstig canon 1734 van het Wetboek van Canoniek Recht 1983 aan Willem Jacobus kardinaal Eijk Aartsbisschop van Utrecht. een verzoek om verbetering of herziening van dit decreet gedaan worden. Datum van betekening is 19 februari 2021.