St. Plechelmuskerk Saasveld: een bruisende kerk en een bruisend kerkeiland

St. Plechelmuskerk Saasveld: een bruisende kerk en een bruisend kerkeiland

Wat hebben we een prachtige kerk met daarom heen een mooi kerkeiland. Beiden zijn ingrediënten om er een bruisende kerk en kerkeiland van te maken en te behouden.

Daarom hebben we als geloofsgemeenschap de afgelopen tijd een aantal vernieuwende vieringen en activiteiten georganiseerd met een ander karakter dan dat we gewend zijn.

De Palmpasenviering is meer toegankelijk gemaakt voor jonge gezinnen. Door een nauwere samenwerking met Jong Nederland zagen we meer jonge gezinnen in de kerk.

Tijdens de Vredesviering waarbij het dameskoor zong, vertelde de Oekraïense sopraan Elena Kopanychuk over de oorlog in Oekraïne en daarnaast zong ze enkele liederen over vrede.

SaasveldTijdens de Ontmoetingsviering georganiseerd door de koffiecatechese-groep stond ‘ontmoeten’ centraal. In raamwerken hadden drie groepen (KVO, Jong Nederland en Kevelaer-groep) iets uitgebeeld over ontmoeten. Deze lijsten waren, als onderdeel van de viering, te bezichtigen in de tuin.

 

Kracht van het Licht. Deze ontmoeting is spiritueler en meditatiever van karakter. Naast de rondgang in de prachtig verlichte tuin met klanken van de alpenhoorns, werden we meegenomen met de klanken van de harp (Lydia Renker) en liedjes van een gelegenheidskoor.

De lichtprocessie is in een nieuw jasje gestoken. In het bijzonder sprak het de mensen aan dat de muziekvereniging, zittend bij de vijver, koralen speelde en dat de processie gemoderniseerd is. En wat veel bruidjes en bruidsjonkers deden er mee aan de processie.

SaasveldGeloven-in-glas-vieringen

Samen met de basisschool is er een uniek project ontstaan. Alle kinderen hebben onder leiding van Lucy Nijhuis iets van glas gemaakt, de werkstukken waren tijdens een speciale kinderviering te bezichtigen en zijn permanent te bewonderen in de doopkapel van de kerk. Tijdens de viering voor volwassenen werd menigeen geraakt door de prachtige kleuren en verhalen achter de glas-in-lood ramen, mooi verwoord door Sanny Bruijns.

SaasveldKerstviering voor kinderen. Tijdens deze viering samengesteld door de basisschool en de Muziekvereniging St. Caecilia werden we geraakt door de muzikale kwaliteiten van de kinderen.

 

 

 

SaaveldCarnavalsviering

De carnavalsvereniging, de dansmarietjes, Da Capo en de kinderkerk hadden een prachtige viering samengesteld. Voorganger pastor Van der Sman had een passende overweging waarin hij inging op het smaakmakende en verbindende karakter van Buisman Aroma.

 

Bij deze vieringen is ook de jongere generatie betrokken. Hierbij valt op dat zij op een vernieuwende, inspirerende wijze deelnemen aan het samenstellen van deze vieringen. Het is de bedoeling om dit soort vernieuwde vieringen jaarlijks te organiseren en verder uit te breiden. We zijn op zoek naar verschillende soorten vieringen, immers smaken verschillen.

Onze kerk en kerkeiland leent zich ook goed voor spirituele activiteiten. Wist u dat Karlijn Oosterik geregeld een mindfulness-dag houdt in het parochiecentrum en in de tuin?

Dagelijks is onze kerk open voor de inwoners van Saasveld en voor toevallige passanten.

En mocht u een feestje willen organiseren, de prachtige tuin is uitermate geschikt om een feest op locatie te houden. Diverse bruidsparen hebben hier al hun ja-woord gegeven en er zijn al reünies gehouden. Uiteraard kan het parochiecentrum ook worden gebruikt.

De muziekvereniging heeft de laatste jaren ook laten zien dat de kerk een prachtige concertlocatie biedt. Bijvoorbeeld met het project van ‘De Maarschalk van Saterslo’ in 2022, waarbij de kerk en de kerktuin in hun kracht werden gezet.

Daarnaast is de tuin jaarlijks een halteplek van het fietsconcert wat een onderdeel is van het Stiftfestival.

Kortom: we hebben een prachtige kerk met een mooi kerkeiland. Mocht je goede ideeën hebben om onze kerk en kerkeiland bruisend te houden/maken en/of wil je helpen met de uitvoering, dan kunt je contact opnemen met Resie Hofhuis (tel.nr. 06-25370257).

Graag willen we dat mensen, jong en oud, gelovig of niet-gelovig, zich welkom voelen in onze bruisende kerk en op ons bruisend kerkeiland.

Saasveld  Saasveld